Binnenkrijgen van vitamine K

Vitamine K is erg belangrijk voor verschillende grote processen in het lichaam. Zo zorgt de vitamine voor bloedstolling, het soepel houden van de vaatwanden en voor het aanmaken van botweefsel. Maar wist jij ook al dat de vitamine één van de vier verschillende vitaminen is die het lichaam zelf kan aanmaken? Het binnenkrijgen van de vitamine is erg belangrijk!

binnenkrijgen


Hoeveel vitamine K heeft het lichaam nodig?

Vitamine K is een vet oplosbare vitamine. Dat wil zeggen dat je lichaam een voorraadje op kan bouwen van de vitamine. In Nederland is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Dit komt omdat een tekort of teveel in de praktijk erg weinig voorkomt. Een Amerikaanse commissie heeft wel een aanbeveling gedaan van 90 tot 120 microgram per dag.

Zwangere vrouwen moeten wel meer van de vitamine binnenkrijgen. Ook mensen die langdurig antibiotica slikken kunnen te weinig van de vitamine binnenkrijgen. Dit komt omdat de antibiotica de goede darmbacteriën vernietigen.

Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken moeten juist weer oppassen met vitamine K pillen met meer dan 100 microgram van de vitamine. Dit omdat het binnenkrijgen van een grotere hoeveelheid van de vitamine, de werking van het antistollingsmiddel kan verminderen.


Aanmaken in het lichaam

Vitamine K is één van de vier verschillende vitaminen die het lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt door bacteriën in de dikke darm. De goede bacteriën in de darmen heten ook wel darmflora. Dit is ook precies de reden waarom pasgeboren baby’s een grote kans hebben op een tekort aan de vitamine. Zij hebben namelijk nog onvoldoende darmbacteriën. Voor een groot deel maakt jouw lichaam de vitamine zelf aan.

Binnenkrijgen via voeding

Het is ook mogelijk om vitamine K binnen te krijgen via voeding. Vitamine K zit bijvoorbeeld in de volgende voedingsmiddelen:

  • eieren
  • melk en melkproducten, yoghurt
  • zeewier
  • (vis)lever
  • plantaardige oliën
  • volkoren producten zoals (ontbijt)granen
  • groene bladgroenten (zoals spinazie, andijvie, sla)
  • bloemkool en broccoli
  • kool (denk aan witte kool, groene kool en boerenkool)