Meer functies dan je dacht

Waarschijnlijk ben je beter bekend met vitamines zoals vitamine B12, C en D. Deze vitamines hebben meerdere functies in het lichaam. De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat ook vitamine D meer functies heeft in het lichaam dan er eerder werd gedacht. In deze blog kan je meer lezen over de onderzoeken, en over de functies die de vitamine zou hebben.

functies


Over vitamine K

Vitamine K is één van de vier vetoplosbare vitamines en is één van de twee vitamines, naast vitamine D, die het lichaam zelf kan aanmaken.

Vitamine K is vooral bekend als de vitamine die zorgt voor een goede bloedstolling. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat bloedstolling niet de enige functie van de vitamine is. Waarschijnlijk betekend dit ook dat onze vitamine K behoefte, door deze andere functies, wel eens hoger kan zijn dan eerder gedacht.


Nieuwe onderzoeken, nieuwe functies

Er is steeds meer bewijs dat een nog niet waarneembaar vitamine K tekort een risicofactor is voor verschillende processen. Denk aan botontkalking, gewrichtsslijtage en verkalking van de slagaderwand. Dit zijn degeneratieve processen. Dat wil zeggen dat de functionaliteit van een weefsel of cel heel langzaam achteruit gaat. Hierdoor kan hij zijn taak niet meer goed  uitvoeren. Dit zou dus betekenen dat vitamine K veel meer functies in het lichaam heeft dan wij van tevoren dachten.

Er is ook een toenemend bewijs dat een hogere inname van vitamine K (en dan vooral menachinon) door volwassenen kan bijdragen aan het voorkomen van osteoporose, osteoartritis en hart en vaatziekten. Waarschijnlijk heeft ons lichaam door de vele functies van vitamine K, ook meer vitamine K nodig. Wel is het belangrijk om goed in de gaten te houden of deze vorm van vitamine K ook makkelijk uit voeding te halen is. Een rijke bron aan menachinon is het Japanse gefermenteerde sojaproduct Natto. Zo’n rijke bron is er bijna niet te vinden in andere voedingsmiddelen.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *