Natto: Bron van vitamine K2

Uit onderzoeken is gebleken dat Natto, een gefermenteerd Japans sojaproduct, verreweg de rijkste voedingsbron is van vitamine K2. Aziaten hebben door het eten van Natto van oudsher een hogere inname van mechaninon (vitamine K2). Maar wat is Natto eigenlijk precies? Is het in Nederland verkrijgbaar en zo ja in welke vormen?

natto


Wat is Natto?

Natto is een Japans gefermenteerd sojaproduct. Het zijn eigenlijk kleine sojabonen die worden geweekt, gestoomd en vermengd met een speciale bacterie (bacillus subtilis). Deze benaming is een algemene benaming van een bacterie die normaal gesproken veel voorkomt op planten of in de grond. De vorm van deze bacterie die in het voedingsmiddel voorkomt, is een ondersoort die geen voedselvergiftiging veroorzaakt. Andere vormen kunnen dat wel veroorzaken, hierdoor kan je bijvoorbeeld misselijk worden en overgeven.

Het is zelfs zo dat deze bacterie belangrijke stoffen kan vormen die een positieve invloed hebben op de gezondheid, waaronder vitamine K2.

Nadat de sojabonen zijn vermengd met de bacterie gaan ze een dag op 40 graden fermenteren en daarna nog een week op 0 graden rijpen.

Natto is gezond dankzij de vitamine K2 en door de voedingswaarden. Het bevat namelijk vetten, koolhydraten en veel eiwitten. Goed dus als je plantaardig eet en toch genoeg eiwitten binnen wilt krijgen!


Waar is het verkrijgbaar en in welke vormen?

Het product is verkrijgbaar bij verschillende toko’s en soms ook in biologische supermarkten. Als je gaat zoeken op google vind je ook verschillende webwinkels waar je kunt bestellen en kopen. Natto is ook verkrijgbaar als een soort superfood in de vorm van een poeder.

Ben je op zoek naar een recept of recepten? Dan kun je ook op internet je hart ophalen! Het schijnt dat Natto een specifieke geur en smaak heeft, vergelijkbaar met blauwe schimmelkaas. Maar bereid jij de Natto net op een andere manier? In een lekkere salade? Dan zou het nog wel eens heel verrassend lekker kunnen smaken. Als je bijvoorbeeld plantaardig bent gaan eten en daarvoor gek was op schimmelkaas, dan zou dit wel eens een perfecte vervanging kunnen zijn voor door de salade. Gezond is het zeker!


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *