Tekort en teveel vitamine K

Vitamine K is niet één van de meest bekende vitamines. Iedereen is wel bekend met bijvoorbeeld vitamine C wat zorgt voor een goede weerstand, vitamine D wat je binnen krijgt door zonlicht en vitamine B12 wat je extra moet slikken als je een vegetarisch of veganistisch eetpatroon hebt. Vitamine K is echter wel van belang en bij een tekort kan je last krijgen van verschillende vervelende symptomen. Wil je weten wat voor symptomen dat zijn? Lees dan snel verder!

tekort


Symptomen van een tekort

Een tekort van vitamine K is het meest bekend bij pasgeboren baby’s. Als een pasgeboren baby een tekort heeft van deze vitamine, dan kunnen er bloedingen ontstaan.

De vitamine kan het ongeboren kind niet bereiken via de placenta. Hierdoor kan het kind geen voorraad opbouwen. Omdat de baby nog niet voldoende darmbacteriën heeft, kan hij of zij ook nog niet voldoende vitamine K aanmaken.

Niet alleen baby’s kunnen last hebben van een vitamine K tekort. Ook volwassenen kunnen er last van hebben. Volwassenen die langdurig gebruik maken van antibiotica kunnen een tekort aan de vitamine krijgen. Antibiotica kunnen darmbacteriën vernietigen, en juist die bacteriën helpen bij de aanmaak van vitamine K. De tekorten kunnen zorgen voor een vertraagde bloedstolling. Ook mensen met een opnamestoornis die ernstig is kunnen een tekort krijgen.


Te veel vitamine K

Het is nog niet bekend of het schadelijk is om veel van de vitamine binnen te krijgen. Het komt eigenlijk nooit voor dat iemand teveel van de vitamine in zijn lichaam heeft. Er is dus ook geen bovengrens aangegeven.

Gebruik je bloedverdunners of antistollingsmiddelen? Dan is het wel handig om op te passen dat je niet te veel vitamine K binnen krijgt. Bijvoorbeeld in de vorm van vitamine K-pillen waar meer dan 100 microgram van de vitamine in zit. Krijg je dit wel binnen, dan kan het de werking van het antistollingsmiddel verminderen.