Vitamine K bij baby’s

Vitamine K is van onschatbare waarde voor een pasgeboren baby die borstvoeding gaan krijgen. In andere landen had een vitamine K injectie gelijk na de geboorte een positief effect. Daarom heeft de gezondheidsraad een advies gegeven aan demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Het advies is om ook in Nederland de injecties toe te dienen na de geboorte.

baby


Voorpaginanieuws

Op 11 april 2017 stond er in verschillende kranten en op verschillende nieuwswebsites artikelen over vitamine K injecties bij pasgeboren kinderen. De gezondheidsraad schreef namelijk een advies aan demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Dit advies ging over het belang van een vitamine K injectie direct na de geboorte van het kind. Deze injectie wordt aangeraden als de baby later borstvoeding gaat krijgen. Echte onderzoeken naar de beste manier van de toedienen van de vitamine zijn er niet. De gezondheidsraad komt met dit advies door de positieve resultaten uit andere landen. De minister heeft nog geen besluit genomen.


Waarom vitamine K voor baby’s?

Pasgeboren baby’s hebben vitamine K nodig om bloed te laten stollen. Kinderen met een tekort aan vitamine K kunnen last krijgen van bloedingen (zoals hersenbloedingen). Die bloedingen kunnen de oorzaak zijn van levenslange invaliditeit volgens de gezondheidsraad.

Het is in andere landen (waar baby’s al een vitamine K injectie krijgen direct na de geboorte) al bewezen dat kinderen met de zeldzame leveraandoening galgangatresie minder vaak hersenbloedingen hebben dan in Nederland

MiniMeis Kinderdrager

Flesvoeding of borstvoeding?

Ben jij van plan om jouw kind borstvoeding te gaan geven? Dan wordt er aangeraden om de baby direct na de geboorte al een vitamine K injectie te geven. Daarnaast wordt er ook aangeraden om het kind tijdens de periode dat hij of zij borstvoeding krijgt, iedere dag een kleine hoeveelheid vitamine K toe te dienen in de vorm van druppels. Dit advies gold al eerder voor pasgeboren baby’s die borstvoeding kregen. Er is een groep, kinderen met een verstoorde vetopname. Deze kinderen kunnen deze druppels minder goed opnemen. Hierdoor wordt de kans op een bloeding groter. Deze baby’s zijn door de injectie nu ook beter beschermd.

Ben je van plan om jouw kind flesvoeding te geven? Dan is de injectie niet nodig, ook niet bij baby’s met een verstoorde vetopname. In flesvoeding zit namelijk genoeg vitamine K voor het kind.