Vitamine K behoefte

Vitamine K is één van de vetoplosbare vitamines die het lichaam zelf aan kan maken. Dat betekent dat de vitamine opgeslagen kan worden in het lichaam. Hierdoor denk je waarschijnlijk dat je lang met de voorraad vooruit kunt en de voorraad niet hoeft aan te vullen. Als je dit denkt, dan heb je het mis! Vitamines K schijnt meer belangrijke functies te hebben in het lichaam dan mensen dachten. Hierdoor, en door andere onderzoeken ligt de vitamine K behoefte hoger. Lees snel wat de behoefte is van jouw lichaam aan vitamine K en hoe je ervoor kunt zorgen dat je genoeg van de vitamine binnen krijgt.

behoefte


Behoefte ligt hoger dan gedacht

Ondanks dat vitamine K een vetoplosbare vitamine is, is de opslag in lichaam meer beperkt dan bij andere vetoplosbare vitamines. Het is daarom belangrijk om iedere dag voldoende vitamine K binnen te krijgen.

De geschatte aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K is alleen op basis van een goede bloedstolling. Maar er zijn steeds meer onderzoeken waar uit naar voren komt dat vitamine K nog veel meer functies in het lichaam heeft. Daarom is het belangrijk om extra vitamine K binnen te krijgen. De behoefte aan de vitamine kan wel eens groter zijn dan eerder werd gedacht.

Vitamine K bestaat uit menachinon en fellachinon. Deze onderdelen hebben weer unieke eigenschappen en zijn op een verschillende manier binnen te krijgen. Vooral menachinon schijnt een positief effect te hebben op het lichaam.


Hoe krijg ik vitamine K binnen?

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen bestaat vitamine K uit menachinon (K2) en fylichinon (K1). Deze twee vormen kan je ook op verschillende manieren binnen krijgen.

Zo krijg je menachinon (vitamine K2), die vooral gunstig is voor je lichaam, heel goed binnen via de gefermenteerde japanse sojabonen Natto. Dit is ook de vorm die het lichaam zelf aan kan maken. Het is een vorm die aangemaakt wordt met behulp van goede bacteriën. Bijvoorbeeld door de goede bacteriën in de darm (darmflora).

Vitamine K1 krijg je binnen via verschillende groene bladgroenten, kool, broccoli en bloemkool. Maar ook via yoghurt, plantaardige oliën, zeewier, vis, volkorenproducten en leverproducten.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *