Recepten vitamine K voor patiënten met trombose

Vitamine K kan je op verschillende manieren binnenkrijgen. Het lichaam kan de vitamine zelf aanmaken. En vitamine K kan je binnenkrijgen via verschillende voedingsmiddelen en via supplementen. Voor mensen met trombose en mensen die een tekort aan vitamine K willen voorkomen, is het belangrijk om precies te weten hoeveel vitamine K er in verschillende gerechten en voedingsmiddelen zit.


trombose

Trombose ontstaat minder snel bij een gezonde levensstijl.

Hoe krijg je vitamine K binnen?

Jouw lichaam kan zelf vitamine K2 aanmaken. Deze vitamine wordt aangemaakt door goede bacteriën in de darm (darmflora). Maak je langdurig gebruik van antibiotica? Dan is de kans groot dat de antibiotica ook de goede bacteriën heeft vernietigd, waardoor het lichaam geen vitamine K meer aan kan maken.

Wanneer moet je opletten op de vitamine K inname (trombose)?

Eén van de meest bekende functies van vitamine K is zorgen voor een goede bloedstolling. Voor gezonde volwassenen is dit heel erg nuttig. Bij sommige mensen kan het juist gevaarlijk zijn om te veel of te weinig vitamine K binnen te krijgen. Voor deze mensen is het nuttig om te weten hoeveel vitamine K ze op een dag binnen krijgen en hoe ze hier zelf de hand in hebben.Patiënten bij de trombosedienst moeten bijvoorbeeld erg opletten met vitamine K. Trombose is de afsluiting van een ader of slagader door een bloedprop. Bij mensen met trombose stolt bloed, terwijl er geen wondje is. De bloedprop kan ook doorgroeien, te groot worden en hierdoor een bloedvat afsluiten. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor een longembolie, een hartinfarct of een herseninfarct.

Voor patiënten bij de trombosedienst heeft vitamine K een directe invloed op de behandeling van trombose. Dit omdat vitamine K zorgt voor bloedstolling. Bij veel van de vitamine stolt het bloed sneller, bij weinig van de vitamine stolt het bloed juist langzamer.

Lekkere recepten met vitamine K

Als je een tekort van vitamine K wilt voorkomen. Of juist moet zorgen dat je niet teveel vitamine K binnen krijgt, dan is het handig om te weten hoeveel vitamine K je binnenkrijgt door het eten.

Wil jij weten hoe je kan koken met groenten die rijk zijn aan vitamine K of juist vitamine K arme groenten? Op de site van de trombose stichting kan je een kookboek bestellen waarin duidelijk wordt aangegeven hoeveel vitamine K het gerecht bevat. Met de aankoop steun je ook het wetenschappelijk onderzoek naar trombose.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *