Wat is vitamine K

Wat is vitamine K? Vitamine K is één van de vier vetoplosbare vitaminen. Waarschijnlijk vraag je jezelf dan af: “wat is nou een vetoplosbare vitamine”. Vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen, denk bijvoorbeeld aan plantaardige oliën. De vetoplosbare vitamines kunnen in de weefsels worden opgeslagen waardoor het lichaam er een voorraadje van kan maken.

Daarnaast is dit één van de twee vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Vitamine K wordt in de darm aangemaakt door bacteriën.wat is vitamine K

Natto: Een bron van vitamine K2

Wat doet vitamine K?

De vitamine is nodig voor een goede bloedstolling. Vandaar de letter K dat in het Duits koagulation (bloedstolling) betekent. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat de vitamine een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van botten en bij andere processen in het lichaam. Dit komt naar voren in verschillende onderzoeken die de laatste jaren zijn gedaan.

Wat is vitamine K1 en K2

Er bestaan twee vormen van vitamine K. Namelijk vitamine K1 (fyllochinon) en K2 (menachinon/MK).

Wat is vitamine K1? Vitamine K1 is de variant van vitamine K dat in eten en drinken zit. De vitamine zit vooral in groenten zoals groene bladgroenten, kool en broccoli en bloemkool. Deze vorm van vitamine K is van plantaardige herkomst.

Wat is vitamine K2? Dit is de vitamine die goede bacteriën in de darm kunnen aanmaken. Deze vitamine wordt ook wel de stof menachinon genoemd. Buiten dat het lichaam vitamine K2 zelf kan aanmaken komen er ook kleine hoeveelheden van de vitamine voor dierlijke producten waaronder in lever, kaas en eigeel. De rijkste bron van vitamine K2 is Natto, een Japans gefermenteerd sojaproduct. Vitamine K2 is van bacteriële herkomst.
Wat is de werking van de verschillende vitamines? De werking van vitamine K1 en vitamine K2 is hetzelfde. Wel is er uit verschillende onderzoeken gekomen dat menachinon (vitamine K2) makkelijker wordt opgenomen door het lichaam dan vitamine K1.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *